Jak vstoupit do nového roku...jinak?

Vplout do “nových” dnů čerstvě narozeného nového roku lze mnoha způsoby:
. kocovinou po pořádném mejdanu
. tiše, jako by se nic mimořádného nedělo
. slavnostním otevřením nového kalendáře
. promyšleným vstupem - malým rituálem

 

Ať se rozhodnete pro jakoukoliv variantu, budiž vám přáno štěstí a radost ve dnech následujícího roku. Každý den alespoň špetku. 

 

Pokud vás ale zaujala poslední možnost, při slově “rituál” vám nenaskakuje husí kůže, ale probuzená zvědavost spíše žene k dalšímu čtení, pak pokračujte…

 

Rituál je jakákoliv činnost, kterou člověk provádí uváženě, promyšleně, s nádechem něčeho speciálního. Může se pravidelně opakovat, ale také být jednorázovou a nenahraditelnou záležitostí. Rituál zapojuje smysly, daný okamžik je plný dojmů, které přetrvávají dlouho po jeho ukončení. 

Novoroční rituál tak může být příjemným krokem do neznáma, který vás naladí na veselou notu. Jak si to uděláte, takové to budete mít.

 

projděte se přírodou, krajinou. Zastavujte se a kochejte se, není kam spěchat. Čerstvý vzduch vám udělá dobře, pohyb jakbysmet.

napište si svá přání, vše, co byste v následujícím roce chtěli prožít. Buďte důkladní v detailech, představte si danou věc či situaci co nejvíce, včetně pocitů, které se k tomu pojí. Třeba vnitřní klid a mír v práci, pot a krev při stavění domu, nebo slzy štěstí při narození dítěte…

nemyslete na to, co nechcete. Je dobré vědět, co nám dělá dobře a co naopak škodí, ovšem je zbytečné věnovat tomu druhému pozornost. Čím méně myslíte na to, co vás štve, tím méně vás to štvát bude. A je velmi pravděpodobné, že to samo zmizí. 

čas je váš přítel. Pokud jste svátky klidu a míru prožili ve stresu a rozruchu, pak zkuste teď zapomenout na všechno, co musíte, a jen tak “buďte”. Usmívejte se, uvařte si něco dobrého, pozdravte své přátele - bez spěchu, nutností, povinností. Jen z čiré radosti. I kdybyste měli stát hodinu u okna a jen tak zírat do dálky, udělejte to.

dýchejte. Klidný a hluboký dech vás nabije energií, tak se zastavte a zkuste mu věnovat pozornost. Schválně, jak jste na tom? Dýcháte povrchně, mělce, skoro neznatelně? Tak stop, restart, a teď pořádně. Možná se vám z toho zatočí hlava, ale každá buňka vašeho těla vám velice poděkuje.

 

Vše je jen o pozornosti. Komu a čemu ji věnujeme, to roste. Proto z celého srdce přejeme, aby vaše pozornost nechávala růst to, co je dobré. Všem nám pak bude HEJ!