Co umí konopný šampon?

To, co od kvalitního šamponu očekáváme - umýt vlasy, vyživit je, zanechat hebké. Což ovšem není jen tak. Vlastnosti šamponu, jeho mycí schopnost, šetrnost, nadstandardní péče, vycházejí z jeho složení, čistoty a množství účinných látek.

Konopný šampon pracuje s látkami získanými z konopí, cannabis sativa. Může to být konopný olej získaný lisováním konopných semínek, konopný esenciální olej z květů, CBD a také jeden či více z kanabinoidů, látek obsažených v rostlině konopí. Každá z těchto látek má svá specifika a působí na lidský organismus svým vlastním způsobem. Obecně lze říci (a celá řada výzkumů pracujících s  konopím užitým v kosmetice dokládá), že konopí v kosmetice působí blahodárně na pokožku, vyživuje ji, upravuje produkci mazu a podporuje její přirozené funkce. (1) a (2)

Konopný olej podporuje růst vlasů a hydratuje je, především díky obsahu vysoce nasycených omega-3 a omega-6 kyselin. Další vitaminy a minerály (např. vit. D, E, karoten nebo hořčík) vyživují a posilují, čímž umožňují vlasům zdravější růst. 

Esenciální konopný olej, stejně jako esenciální olej z meduňky nebo černého pepře, obsahuje aktivní látky myrcen (patřící mezi terpeny) a beta-karyofylen, které vynikají svými protizánětlivými a zklidňujícími účinky. V šamponu tedy působí zklidňujícím způsobem na pokožku hlavy, která má tendenci k podráždění a svědění. Je jedním z nejdražších esenciálních olejů, neboť k výrobě jen malého množství oleje je zapotřebí mnohonásobně větší objem suroviny.

Hojně využívané CBD je rovněž velmi účinnou složkou, o které jsme již psali. Stejně tak další kanabinoidy (CBN, CBC), které oslovují endokanabinoidní systém člověka a spolupracují na ozdravných procesech těla. (3)

Chlorofyl není zodpovědný pouze za zelenou barvu rostlin, je také významný obsahem minerálů, vitaminů, proteinů a mikronutrientů. Ty využívají vlasové váčky k tvorbě keratinu, nepostradatelného základu zdravých a pevných vlasů a nehtů. 

Kromě substancí samotných je důležitá také otázka jejich kvality, ekologické čistoty, metody jejích získání či následného zpracování. Šetrný šampon dokáže pečovat o vlasy smysluplně jen tehdy, pokud je zpracován s ohledem na šetrnost všech zmíněných částí.

Více informací o výzkumech a využití CBD:
(1): https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/jocd.14352
(2): https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6385314/
(3): https://www.healthline.com/health/endocannabinoid-system#how-it-works

 

Šampon